Tennis bestaat naast trainen voor een groot deel uit wedstrijden spelen. Door veel wedstrijden te spelen word je steeds beter én krijg je meer plezier in de sport. Als tennisser kun je op drie manieren wedstrijden spelen: vrij spelen op de club, competitie spelen of je inschrijven voor een toernooi. Er zijn heel veel verschillende soorten toernooien, geschikt voor alle leeftijden en ieder spelniveau.  

Jaarlijks spelen doen er zo’n 150.000 tennissers mee één of meerdere toernooien. Het spelen van toernooien heeft twee belangrijke aspecten, namelijk: een sportief en een sociaal aspect. Door wedstrijden te spelen, verleg je je grenzen en verbeter je jezelf keer op keer. Dat werkt verfrissend en het zorgt ervoor dat je je kan meten aan het niveau van anderen. Daarnaast is de sociale binding een enorme kracht van het spelen van een toernooien, je leert heel eenvoudig nieuwe mensen kennen, het is gezellig en je komt veel op andere plekken. Kortom, tennis is leuker als je wedstrijden speelt!  

Nieuwsgierig naar welke toernooien er in jouw provincie worden georganiseerd waar je je voor kan inschrijven? Check dan het actuele aanbod op MijnKNLTB! Gebruik de uitgebreide zoekfunctie om alle toernooien, passend bij jouw wensen en behoeften, te selecteren.  Je kan je op MijnKNLTB dan ook gelijk voor een toernooi inschrijven.  

Daarnaast kan je ook eens informeren bij Robin Schildwacht. Hij kan je vaak ook vertellen of er nog leuke toernooien in de omgeving georganiseerd worden. Neem contact met hem op via: vcl@tvwierden.nl of 0651339512.

Soorten toernooien

Hieronder vind je een overzicht van alle soorten toernooien:  

  • Een open toernooi is een toernooi op een bij de KNLTB-aangesloten vereniging. Elk KNLTB-lid, jong of oud, kan hieraan mee kan doen. Tennissers van verschillende verenigingen spelen op de organiserende vereniging tegen elkaar in verschillende categorieën op leeftijd, single en/of dubbel, op speelsterkte en/of op actuele rating. Er zijn verschillende soorten open toernooien: dag-weekend- en weektoernooien, die georganiseerd kunnen worden voor verschillende soorten doelgroepen, zoals junioren, starters of rolstoeltennissers. De resultaten die je behaald tijdens het spelen van wedstrijden tijdens open toernooien tellen mee voor DSS (speelsterkte).
  • Een ranglijsttoernooi is een toernooi voor de subtop van Nederland. Spelers met een speelsterkte 1-4 kunnen zich inschrijven voor Nationale Ranglijsttoernooien (NRT’s) en de beste jeugdspelers van Nederland kunnen meedoen aan de KNLTB Junioren Tour. Acceptatie van de inschrijving voor beide ranglijsttoernooien wordt bepaald op basis van de positie op de (nationale) ranglijst. Punten voor deze ranglijst worden verkregen door deel te nemen aan verschillende ranglijsttoernooien. 
  • De hoogste categorie toernooien in Nederland zijn de internationale toernooien. Dit zijn toernooien voor de top van Nederland zowel bij de senioren als de jeugd. Door aan deze toernooien mee te doen kunnen spelers op topniveau wedstrijdervaring opdoen en tegelijkertijd punten verdienen voor de internationale ranglijst. Tijdens deze toernooien zie je dus de beste tennissers van Nederland en uit het buitenland in actie. Erg leuk en leerzaam om als tennisliefhebber te gaan kijken. 

Toernooien voor iedereen 

Er is dus een uitgebreid toernooiaanbod voor zowel senioren als voor de jeugd, op iedere dag van de week, voor elke leeftijd, voor zowel beginnende spelers als voor topspelers en voor iedereen daar tussenin!  

Jeugd

De jongste jeugd (t/m 12 jaar), die tennissen in de kleur Rood, Oranje of Groen van Tenniskids, kunnen meedoen aan de zogenaamde  Tenniskids toernooitjes. Dit zijn laagdrempelige open toernooitjes, waarbij de kinderen veel (korte) wedstrijdjes spelen tegen kinderen van andere verenigingen. Toernooitjes in Rood en Oranje zijn meestal eendaagse toernooitjes, terwijl de toernooitjes in Groen vaak over meerdere dagen verspreid zijn. De Groene toernooitjes zijn soms ook gekoppeld aan een open junioren toernooi.  

Junioren (jeugd van 11 t/m 17 jaar) kunnen naast clubactiviteiten, zoals toernooien op de vereniging en clubkampioenschappen ook meedoen aan open toernooien. Die noemen we dan open junioren toernooien. Elk open junioren toernooi bevat verschillende leeftijdscategorieën. De betere jeugdspelers kunnen meedoen aan de KNLTB Junioren Tour of internationale toernooien.  

Jaarlijks worden er meer dan 600 Tenniskids toernooitjes en open junioren toernooien georganiseerd. Doe je ook mee? Klik hier voor meer informatie over toernooien voor de jeugd.  

Senioren

Alle tennissers boven de 17 jaar, de senioren, kunnen meedoen aan open toernooien. Gedurende het hele jaar worden er door heel het land open toernooien georganiseerd. Je hebt zelf de keuze of je meedoet aan een traditioneel weektoernooi of dat je liever kiest voor een kortere toernooivorm zoals een dag-, of weekendtoernooi. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je in te schrijven voor een enkelspelonderdeel, maar vind je het gezelliger om samen met iemand te spelen dan schrijf je je in voor een dubbelspelonderdeel (dubbel of mix). 

Speciaal voor de (startende) recreatieve tennisser worden er starterstoernooien georganiseerd. Tennissers met speelsterkte 1-4 kunnen zich inschrijven voor Nationale Ranglijsttoernooien om zo punten te verzamelen voor de nationale ranglijst. De Nederlandse topsenioren kunnen meedoen aan de internationale toernooien.

Jaarlijks worden er zo’n 2.500 open toernooien georganiseerd. Doe je ook mee? Klik hier voor meer informatie over toernooien voor senioren.  

Inschrijven voor meerdere toernooien in één week

Het is toegestaan om in te schrijven voor twee open toernooien in dezelfde week. Soms is dit in de praktijk haalbaar als je bijvoorbeeld een weektoernooi met een dagtoernooi combineert. Het is echter de verantwoordelijkheid van de speler om de verplichtingen op beide toernooien na te komen en om dus een reële inschatting van de haalbaarheid te maken voorafgaand aan de toernooien.

Je kunt zoals gebruikelijk verhinderingen doorgeven bij de toernooien. Daarnaast raden we het aan om van te voren contact op te nemen met de toernooileiders, zodat zij op de hoogte zijn en ook hun inschatting over de haalbaarheid van het spelen van beide toernooien kunnen geven.